Sd700 kendi enkoderini okuma
-
abdullahfatek
Sd700 kendi enkoderini okuma
Merhaba, sd700 sürücünün enkoder palsini fatek plc nin x0 ve x1 ine direk baglamak mümkün değil line driver çıkışı olduğu icin fbs ma ya da b1 plc algilayamaz, dolayisiyla araya sn75als175 yada mc3486 alıcı olması gerekiyormus. Bu alıcıları temin edildikten sonra bağlantı nasil olur, bu alıcılar 16 bacaklı entegre, neresini nasil plc ye baglayacagiz, detaylı tarif eder misiniz?
Re: Sd700 kendi enkoderini okuma
Merhaba
Direkt bağlantı yapmak istiyorsanız FBs-MN serisi PLC kullanmanız gerekmektedir. MA veya MC serisi PLC’ler için ise piyasada aşağıdaki gibi ürünler bulunmaktadır; bu ürünleri temin ederek çözüm sağlayabilirsiniz.
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci- ... 6156/detay
Direkt bağlantı yapmak istiyorsanız FBs-MN serisi PLC kullanmanız gerekmektedir. MA veya MC serisi PLC’ler için ise piyasada aşağıdaki gibi ürünler bulunmaktadır; bu ürünleri temin ederek çözüm sağlayabilirsiniz.
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci- ... 6156/detay
-
abdullahfatek
Merhaba, dediğiniz Ürünü alacağım, hem 5 volt hemde 24 volt besleme vereceğim, servodaki a,a/, b, b/, z, z/ pals çıkışlarini cihaza bağlayıp cihazın a ve b çıkışlarını plc nin x0 ve x1 girişlerine bağlayacağım. Servo surucudeki enkoder cikis palsinin 1 turu bana 2048 gelmesi icin pn206 parametresini 2048 yapacağım dogru mudur?
Merhaba, hayır Pn206 değil.
Enkoder çıkışı bağımsız olarak ayarlanabiliyor. Bunun için:
Pn070: Moturun 1 turunda enkoder pals çıkışı sayısı
Pn072: Pals çıkışı yönü
Enkoder çıkışı bağımsız olarak ayarlanabiliyor. Bunun için:
Pn070: Moturun 1 turunda enkoder pals çıkışı sayısı
Pn072: Pals çıkışı yönü
-
abdullahfatek
Merhaba, uygulamayi yaptık. Servonun enkoderini okuduk. Pn70 parametresi ilede istediğim palsi ayarlayabildim. Fakat sorunu çözemedik. Servodan gelen palslerin frekansi cok yuksek hizda ancak b1 serisinin inputlarin algılama frekansi 460K . Dolayısıyla düşük hizlarda sonuc veriyor ama biraz yuksek hiza cikinca okumuyor yada yetersiz okuyor. B1 yerine fbs ma serisi kullansak 1.8M'ye kadar yukseltilebiliyir. Sizce fbs ma ile değişim yapsam sorunu çözer miyim, baska öneriniz varmi?
Merhaba
B1 PLC girişleri 50kHz, FBs-MA PLC girişleri 100kHz, FBs-MC PLC girişleri 200kHz, FBs-MN PLC girişleri 920kHz.
Bu durum tamamen Pn070 kaç ayarladığınız ve servo motorun kaç d/dak döndüğü ile alakalı bir durumdur.
Örneğin: Pn070=1000, motor maks hızı 1500 d/dak. olsun.
1000/60=25 devir/saniye
25*1000=25.000 saniyedeki pals sayısı
B1 PLC ve FBs serileri uyumlu.
Örneğin: Pn070=5000, motor maks hızı 3000 d/dak. olsun.
3000/60=50 devir/saniye
50*5000=250.000 saniyedeki pals sayısı
FBs-MN serisi ile uyumlu.
B1 PLC girişleri 50kHz, FBs-MA PLC girişleri 100kHz, FBs-MC PLC girişleri 200kHz, FBs-MN PLC girişleri 920kHz.
Bu durum tamamen Pn070 kaç ayarladığınız ve servo motorun kaç d/dak döndüğü ile alakalı bir durumdur.
Örneğin: Pn070=1000, motor maks hızı 1500 d/dak. olsun.
1000/60=25 devir/saniye
25*1000=25.000 saniyedeki pals sayısı
B1 PLC ve FBs serileri uyumlu.
Örneğin: Pn070=5000, motor maks hızı 3000 d/dak. olsun.
3000/60=50 devir/saniye
50*5000=250.000 saniyedeki pals sayısı
FBs-MN serisi ile uyumlu.
-
abdullahfatek
Peki ekteki resimde görülen giris ayarlari ne icin burayi 1.8m seçsem ne olur ayrica?
- Dosya ekleri
-
- IMG-20260406-WA0003.jpg (115.24 KiB) 250 kere görüntülendi
Bu kısım donanımda herhangi bir hızlandırma yapamaz.
Dijital filtre:
PLC'nin fiziksel girişlerine (X0, X1 vb.) gelen sinyaller bazen elektriksel gürültüler veya anahtarlama sıçramaları (bouncing) nedeniyle kirli olabilir. Dijital filtre, bu istenmeyen kısa süreli sinyal değişimlerini yok sayarak sadece "gerçek" sinyalleri kabul etmeye yarayan bir mekanizmadır.
Çalışma Mantığı: PLC, girişten gelen sinyalin durumunu (0 veya 1) sürekli kontrol eder. Sinyalin kabul edilmesi için, belirlenen filtre süresi boyunca o durumda sabit kalması gerekir. Eğer sinyal filtre süresinden daha kısa sürerse, PLC bunu "gürültü" olarak kabul eder ve işleme almaz.
Filtre Süresi Ayarı: FBs serisi PLC'lerde girişlerin tepki süreleri yazılımsal olarak ayarlanabilir.
Düşük Frekanslı Sinyaller: Standart buton veya limit switch girişleri için filtre süresi yüksek tutulur (örneğin 10ms-15ms) ki kontak sıçramaları PLC'yi yanıltmasın.
Yüksek Hızlı Sinyaller: Encoder veya yüksek hızlı sensörler kullanıldığında, filtre süresi çok düşük (mikrosaniye) tutulmalı veya filtre tamamen devre dışı bırakılmalıdır. Aksi takdirde PLC hızlı gelen palsleri "gürültü" sanıp kaçıracaktır.
Dijital filtre:
PLC'nin fiziksel girişlerine (X0, X1 vb.) gelen sinyaller bazen elektriksel gürültüler veya anahtarlama sıçramaları (bouncing) nedeniyle kirli olabilir. Dijital filtre, bu istenmeyen kısa süreli sinyal değişimlerini yok sayarak sadece "gerçek" sinyalleri kabul etmeye yarayan bir mekanizmadır.
Çalışma Mantığı: PLC, girişten gelen sinyalin durumunu (0 veya 1) sürekli kontrol eder. Sinyalin kabul edilmesi için, belirlenen filtre süresi boyunca o durumda sabit kalması gerekir. Eğer sinyal filtre süresinden daha kısa sürerse, PLC bunu "gürültü" olarak kabul eder ve işleme almaz.
Filtre Süresi Ayarı: FBs serisi PLC'lerde girişlerin tepki süreleri yazılımsal olarak ayarlanabilir.
Düşük Frekanslı Sinyaller: Standart buton veya limit switch girişleri için filtre süresi yüksek tutulur (örneğin 10ms-15ms) ki kontak sıçramaları PLC'yi yanıltmasın.
Yüksek Hızlı Sinyaller: Encoder veya yüksek hızlı sensörler kullanıldığında, filtre süresi çok düşük (mikrosaniye) tutulmalı veya filtre tamamen devre dışı bırakılmalıdır. Aksi takdirde PLC hızlı gelen palsleri "gürültü" sanıp kaçıracaktır.
-
abdullahfatek
Bir konveyorden akan bir malzemeyi kesme isi. Örneğin 100mm boya gelince hat sonundaki giyotin aşağı inerek yerinde hizlica bir in kalk yaparak ürünü kesmektedir.
Fbs-14MCT plc kullandim. Interrupt kesim tercih ettim pals kaçırmasın diye.
Veichi servonun enkoder çıkışlarını dediğiniz dönüştürücü cihazi alarak plc nin x0 ve x1 ine bagladik. 4000 pals olarakta sürücüde ayarladim, 1 tur 4000 pals seklinde.
Winproladder tarafında giris filtresi 230k ayarladim en iyi sonucu verdiği icin.
Ancak sorun şu ki konveyor 2-3m/dk hizlarda urun boyu guzel ve milimetrik iken 4 ve üzeri hizlarda uzun kisa kesim yapiyor.
( mekaniksel sorunlar yoktur,)
Bircok yol denedik mesela enkoder palslerini artirmayi azaltmayi, giris filtresinin hepsini denedik, konveyör servo motorunu sistemden ayirip jog sürdük, hatta giyotin valfi icin aradaki röleyi çıkarıp direk plc nin cikisina bagladik ama sorunu çözemedik.
Fbs-14MCT plc kullandim. Interrupt kesim tercih ettim pals kaçırmasın diye.
Veichi servonun enkoder çıkışlarını dediğiniz dönüştürücü cihazi alarak plc nin x0 ve x1 ine bagladik. 4000 pals olarakta sürücüde ayarladim, 1 tur 4000 pals seklinde.
Winproladder tarafında giris filtresi 230k ayarladim en iyi sonucu verdiği icin.
Ancak sorun şu ki konveyor 2-3m/dk hizlarda urun boyu guzel ve milimetrik iken 4 ve üzeri hizlarda uzun kisa kesim yapiyor.
( mekaniksel sorunlar yoktur,)
Bircok yol denedik mesela enkoder palslerini artirmayi azaltmayi, giris filtresinin hepsini denedik, konveyör servo motorunu sistemden ayirip jog sürdük, hatta giyotin valfi icin aradaki röleyi çıkarıp direk plc nin cikisina bagladik ama sorunu çözemedik.
Merhaba anladığım kadarıyla enkoder değerine bağlı olarak HSCO tabanlı interrupt yaptınız. Interrupt alt programda da dijital çıkışı tetiklediniz. Eğer böyle ise çıkış bobininin hemen altına FUN74 yerleştirin. Bu fonksiyon program döngüsünü yarıda keser ve istenen I/O durumunu anında günceller.
Eğer bu da fayda sağlamaz ise PLC üzerinden daha iyisinin yapılabileceğini düşünmüyorum. Servo sürücünün pozisyon tamamlandı çıkışı bu iş için uygun olabilir. Yada Fatek MPLC kullanabilirsiniz. MPLC dünyanın en hızlı PLC'lerdendir.
Eğer bu da fayda sağlamaz ise PLC üzerinden daha iyisinin yapılabileceğini düşünmüyorum. Servo sürücünün pozisyon tamamlandı çıkışı bu iş için uygun olabilir. Yada Fatek MPLC kullanabilirsiniz. MPLC dünyanın en hızlı PLC'lerdendir.