Ac motor kontrolü?

(Fatek - FBs/B1/B1z/HB1)
rtkmln

Ac motor kontrolü?

Mesaj gönderen rtkmln »

Merhaba ben basınç transmitteri kullanarak ac motor pompa basıncı kontrol etmek istiyorum. Bunun için sürücü, plc ve transmitter kullanacağım.
Örneğin hmidan bar değeri girecem ve pompa o barda yani frekans değerinde sabit çalışacak. Bu kontrolü nasıl yapabilirim?
Kullanıcı avatarı
Volkan
İletişim:

Re: Ac motor kontrolü?

Mesaj gönderen Volkan »

Merhaba;

Aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz. Operatör panelinde gireceğiniz değer PLC'de set değeri olarak geçmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=nZYKan7 ... 0&index=35
rtkmln

Mesaj gönderen rtkmln »

Volkan yazdı: Cmt Eyl 18, 2021 8:28 pm Merhaba;

Aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz. Operatör panelinde gireceğiniz değer PLC'de set değeri olarak geçmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=nZYKan7 ... 0&index=35
Teşekkürler ama bunu inceledim hiç bir şey anlamadım :(
Kullanıcı avatarı
Volkan
İletişim:

Mesaj gönderen Volkan »

Tam olarak istemiş olduğunuz sisteme yakın bir çözüm. Girilen set değeri ile sensör değerini karşılaştırarak analog çıkış kontrol ediliyor. Ve analog çıkıştaki değişiklikler sensör değerine etki ediyor.

Aşağıdaki konuyu da inceleyebilirsiniz. Mantık aynı. (bu fonksiyon aç kapa kontrolü yapar, projenize uygun değildir.) Sizin uygulamanızda veri türü basınç iken bu uygulamada sıcaklık.

https://www.youtube.com/watch?v=brFHQmiOJro

PID konusunda farklı kaynaklara biraz göz gezdirirseniz size yardımı olacaktır. Örneğin;

https://www.youtube.com/watch?v=f-BA1Ijnxz0
https://www.kontrolkalemi.com/forum/kon ... edir.20698
rtkmln

Mesaj gönderen rtkmln »

Teşekkürler örneği inceledim. Anlamadığım bir kaç bir şey var.
1)Sınır üst, sınır alt değerleri bizim skala aralığımız mı oluyor? örneğin 4-20ma ise alt değer 3276 mı oolacak?
2)Sensör(r1006) kısmına yazılan 998 videoda 0-10 volt bir şeyler demiş anlamlandıramadım. Bizim sensörümüz 0-5 bar ise alt ve üst değerlere 0-5 mi yazmalıyız?
3)r1023 ve r1026 arası değerler her zaman sabit mi?
Kullanıcı avatarı
Volkan
İletişim:

Mesaj gönderen Volkan »

Merhaba;

1)Evet doğru. Örneğin -20C, 250C aralığında bir sıcaklık sensörünüz var ise alt sınıra -20, üst sınıra 250 yazmalısınız. (Değerleri bu şekilde girecekseniz önce lineer çevrim yaparak değeri -20, 250 aralığına getirmelisiniz. Örneğin 4mA= 20C, 20mA= 250C şeklinde)
4-20mA kullanıyorsanız SR+7 registarına 3276 değerini girerseniz aynı işlevi görecektir.
2)Üstteki madde de bu konu anlatılmıştır. Video da sıcaklık sensörü fiziksel olarak bulunmadığı için el ile değerler değiştirilmiş, sanal bir sensör yapılmıştır.
3)Evet sizin uygulamanız ve birçok uygulamada sabittir. Değiştirmek isterseniz PR+6 registarı ile oynayabilirsiniz. PID metodunu değiştirir. İhtiyacınız olacağını düşünmüyorum.

PR+6 = PID metodu:
= 0, Standart PID yöntemi
= 1, Minimum Aşım yöntemi
Pek çok uygulamada PI kontrol kullanıldığından dolayı method 0 tercih edilir. (Td=0)
PID kontrol kullanıldığında ve sonuç kararsız olduğunda kullanıcı method 1’i kullanabilir.
rtkmln

Mesaj gönderen rtkmln »

Merhabalar tekrardan rahatsız edecem.
1. Soruda alt değere -20 üst değere 250 yazmalısınız demişssiniz. Ama videodaki örnekte 0 16382 yazıyor. 4-20mA kullanırsam sapmaya 3276 yazacağım konusunu anladım.
2. Sıcaklık sensörümden okuyacağım değerle yapacağım bu işlemi örneğin pt100. Skalalandırma yapacak mıyım bunlardan ayrı olarak?(33. komutu kullanarak) Eğer yapacaksam o komuttaki hangi değerle 30. komuttaki hangi registerı bağdaştırmalıyım?
3. SET değeriyle kullanıcının ekrandan sıcaklık girmesini istiyorum. SET değerini bu şekilde mi kullanacağım.
4. Bu komutu 82.pwm komutu ile nasıl entegre edebilirim. Pwm ile kontrol edilen bir sistem için pid yapmak istiyorum. Büyük ihtimalle bu fonksiyondaki analog çıkış registerına kullnacağıım (OR) ama pwmdeki to veya tp lerden hangisine entegre edeceğim.
Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
Volkan
İletişim:

Mesaj gönderen Volkan »

Merhaba;

viewtopic.php?f=2&t=252&p=394 konusunun son kısmında PWM çıkışının analog 0-10V olarak nasıl kullanılacağı anlatılmıştır.

Ancak 82 numaralı fonksiyon ve transistör çıkışı ile sağlıklı bir 0-10 elde edemezsiniz. PWM modülü kullanmalısınız.

FUN82 ile sadece bir kare dalganın toplam süresini ve o süre içerisinde on/off süresini belirleyebilirsiniz. Bu şekilde bir kullanım sistem ihtiyacını karşılıyor mu?
rtkmln

Mesaj gönderen rtkmln »

Kullanacağım cihaz 12-24VDC max 5 Hz PWM olarak belirtilmiş. Max 5 Hz olduğu için uygun diye düşünüyorum.Sizce de uygun değil mi?
Cihaz rezistans. Belli başlı To ve Tp değerleri gönderince ısıtıyor ama bunu kontrol altına almam gerekli. Örneğin Tp=200 sabit iken To değerlerini değiştiriyorum ama değişim lineer olmuyor To=2 iken 30C , 5 iken 120C , 8 iken 60C farklı değişimler oluyor. Ben de 5 e ayarlayıp 0-120C arası pid yapmak istedim. Fakat pid deki analog çıkış olarak kullanıp pwm e adapte edebilmek konusunda zorluk çekiyorum.
Kullanıcı avatarı
Volkan
İletişim:

Mesaj gönderen Volkan »

Merhaba;

FUN86 kullanmalısınız. Bu fonksiyonda hali hazırda bir PWM çıkışı bulunmaktadır. PWM çıkışına bir SSR bağlayarak rezistans kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. FUN86 fonksiyonu PT100 veya termokupl ile birlikte çalışmaktadır (analog giriş ile de çalışabilmektedir)
viewtopic.php?f=5&t=330

Fonksiyonu oluştururken Yn bölgesine yazdığınız çıkış (ör. Y0) PWM olarak kullanacağınız çıkıştır. Bu çıkış transistör olmak zorundadır.
Sn bölgesine girdiğiniz değer sıcaklık sensörünün başlangıç numarasıdır. Örneğin 0 girerseniz sıcaklık modülünün (ör FBs-6RTD) ilk kanalını PID için geçerli kılarsınız.
Zn bölgesine girdiğiniz değer sıcaklık sensörünün toplam kanal sayısıdır. Örneğin 1 girerseniz sıcaklık modülünün (ör FBs-6RTD) sadece ilk kanalını PID için geçerli kılarsınız. Özetle 1 kanallık bir PID oluşturursunuz.
Sv değeri set değeridir. İstenen sıcaklık değeri buraya girilir. 21 derece için 210 girilmelidir.
Os değeri offset değeridir. Kabul edilebilir hata oranıdır. 1 derece için 10 girilmelidir. Bu oran aşıldığında PID fonksiyonu ALM çıkışı aktif olur.
PR, IR ve DR PID katsayılarıdır. Bu değerler PID çıkışının tepkisine doğrudan müdahale eder.
OR analog çıkıştır.

“FBs-PLC” sayfasına dön